Exotické a lokálne suroviny pre Vašu kuchyňu a prevádzku
Recepty s mrkvou
Recepty s mrkvou

Recepty s mrkvou

Skúste niekoľko jednoduchých receptov s mrkvou: Pečená mrkva, Mrkvová polievka, Mrkvový šalát, Mrkvový koláč

  1. Pečená mrkva:
    • Predhrejte rúru na 220 °C.
    • Mrkvu ošúpte a nakrájajte, potom ju nakrájajte na tyčinky alebo mince.
    • Mrkvu premiešajte s olivovým olejom, soľou, korením a akýmkoľvek iným požadovaným korením, ako je cesnakový prášok alebo tymián.
    • Mrkvu rozložte na plech a pečte asi 20-25 minút, alebo kým nezmäkne a mierne skaramelizuje. Podávame ako prílohu.
  2. Mrkvová polievka:
    • Zohrejte trochu olivového oleja vo veľkom hrnci na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nebude priehľadná.
    • Do hrnca pridajte očistenú a nakrájanú mrkvu spolu so zeleninovým alebo kuracím vývarom.
    • Zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte, kým mrkva nezmäkne a ľahko ju roztlačíte vidličkou.
    • Použite ponorný mixér alebo zmes presuňte do mixéra, aby ste rozmixovali na hladkú kašu.
    • Polievku vráťte do hrnca, dochuťte soľou, korením a korením podľa vlastného výberu a pred podávaním ešte pár minút povarte.
  3. Mrkvový šalát:
    • Nastrúhajte alebo julienne trochu mrkvy a vložte ich do misy.
    • Pridajte hrozienka alebo sušené brusnice, nasekané orechy (ako sú vlašské orechy alebo mandle) a jablká nakrájané na kocky pre extra chuť a textúru.
    • V samostatnej malej miske zmiešajte citrónovú šťavu, med, olivový olej, soľ a korenie, aby ste vytvorili dresing.
    • Nalejte dresing na mrkvovú zmes a premiešajte, kým nebude dobre pokrytá. Pred podávaním nechajte pár minút postáť, aby sa chute prepojili.
  4. Mrkvový koláč:
    • V miske zmiešajte nastrúhanú mrkvu, múku, cukor, vajcia, rastlinný olej, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a štipku soli.
    • Miešajte, kým sa dobre nespojí, a potom vylejte cesto do vymastenej tortovej formy.
    • Pečte v predhriatej rúre na 175 °C asi 30-35 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
    • Nechajte tortu úplne vychladnúť pred polevou s tvarohovou polevou a prípadne ozdobte nasekanými vlašskými orechmi alebo strúhaným kokosom.

Toto je len niekoľko nápadov, ako začať. Mrkva je všestranná a dá sa použiť do rôznych jedál, takže neváhajte experimentovať a prispôsobte si tieto recepty tak, aby vyhovovali Vašim chuťovým preferenciám. Užite si varenie!